top of page
  • br. Jozef

Oslávili sme sv. Juraja

V sobotu 24. apríla sme slávili sviatok svätého mučeníka Juraja. Obľúbený svätec, nebeský ochranca vojakov, bol vždy uctievaný medzi obyvateľmi obce Dlhé Stráže. Tí mu zasvätili aj miestny filiálny kostol.

Sviatok nášho patróna sme oslávili tak, ako nám dovolili protipandemické opatrenia. Kostol bol podvečer otvorený, aby každý, kto chce, mohol pristúpiť k sv. spovedi, sv. prijímaniu a mohol sa v ňom pomodliť. Večer o 19.00 hod. sme slávili sv. omšu o sv. Jurajovi. Vnútri kostola mohlo byť len málo veriacich. Ostatným sa prihovoril hosťuhúci kazateľ, páter Tomáš Mária Vlček, náš bývalý kaplán, prostredníctvom živého vysielania.


V nedeľu 25. apríla bol druhým hosťujúcim kazateľom Vdp. Ján Buc, farár liptovskej farnosti Východná. Všetci ho poznáme ako bývalého riaditeľa TV Lux, ale aj ako charizmatického kňaza venujúceho sa po celý život kresťanskej mládeži. Aj on sa prihovoril veriacim pri sv. omši vysielanej naživo v našich domácnostiach.


Ďakujeme všetkým, ktorí pripravili tieto pekné chvíle, zvlášť tým, ktorí pomohli zúčastniť sa veriacim na odpustových omšiach aspoň virtuálnym spôsobom. Veľmi si želáme, aby bol sviatok nášho patróna otvorením dverí k obdobiu, keď sa situácia s pandémiou začne citeľne zlepšovať.

Sv. Juraj - Veľkomučeník

Nemáme veľa historických správ o živote sv. Juraja. Narodil sa zrejme v druhej polovici 3. stor. v Kapadócii na území dnešného Turecka. Koncom 3. stor. bol rímskym cisárom Dioklecián, ktorý začal po dvadsiatich rokoch svojej vlády strašné prenasledovanie kresťanov. Juraj smelo bránil vieru priamo pred cisárom. Ten sa však veľmi rozhneval, dal ho vrhnúť do väzenia, nechal ho mučiť a nakoniec sťať. Stalo sa to okolo rokov 303-305 v meste Lidda (Lod) v Izraeli (neďaleko Tel Avivu). Úcta k tomuto mučeníkovi sa veľmi rýchlo šírila. Najstarší chrám, ktorý bol zasvätený sv. Jurajovi, dal postaviť už cisár Konštantín Veľký v prvej polovici 4. storočia. Potom neskôr vzniklo po celom svete množstvo chrámov zasvätených práve jemu. Vzácna relikvia lebky sv. Juraja je od 13. stor. jedným z najväčších pokladov katedrálneho chrámu v neďalekej Spišskej Kapitule.

224 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page