top of page
  • br. Jozef

Opäť otvárame kostoly

Aktualizováno: 24. 12. 2021

Na základe rozhodnutia vlády SR sú od piatka 10. decembra 2021 na Slovensku znovu povolené verejné bohoslužby. Zúčastniť sa na nich môže 30 osôb v režime OP (čo znamená "očkovaní a prekonali covid-19 v ostatných 180 dňoch"). Pre nezaočkovaných je k dispozícii režim individuálnej pastorácie, t.j. vyslúženie sviatostí po osobnom dohovore s kňazom. Pre účastníkov bohoslužieb je povinný platný covid pass. Nezaočkovaní kňazi môžu sláviť sv. omše, avšak s povinnosťou testu (ako OTP na pracoviskách). Konferencia biskupov Slovenska rozhodnutie vlády, ktoré aspoň čiastočne sprístupňuje bohoslužby, rešpektuje. Kňazov a veriacich prosí o jeho zachovanie a trpezlivosť, predovšetkým kvôli kritickým okolnostiam v zdravotníctve.


ÚVZ SR zmenil dňa 22.12.2021 vyhlášku č. 307/2021 V. v. SR novou vyhláškou č. 310/2021 V. v. SR, pričom platia tieto opatrenia: 1. Do režimu „OP“ spadajú: a) osoby kompletne očkované, b) osoby, ktoré majú kontraindikáciu očkovania proti ochoreniu COVID-19 a sú schopné sa preukázať: i. certifikátom o výnimke z očkovania podľa odborného usmernenia MZ SR ii. a negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín od odberu v prípade RT-PCR alebo LAMP testu alebo 48 hodín od odberu v prípade antigénového testu, c) osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a v období pred nie viac ako 180 dňami. 2. Najvyšší počet účastníkov bohoslužieb je 30 osôb alebo 1 osoba na 15 m2.

V platnosti, samozrejme, vzhľadom na pandemickú situáciu, zostáva dišpenz od povinnej účasti na bohoslužbách v nedeľu a na prikázané sviatky.



196 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page