top of page
  • br. Jozef

Predpremiéra filmu Brat Štefan

Pozývame vás na verejnú predpremiéru dokumentárneho filmu Brat Štefan. Na príprave filmu sa podieľala aj mládež z našej farnosti. Premietanie sa uskutoční v nedeľu 25. februára o 15:00 hod. v kultúrnom dome v Spišskom Štvrtku. Jeho televíznu premiéru odvysiela RTVS Dvojka na Veľký piatok vo večerných hodinách.



Režisér Marek Poláček sa pokúsil v krátkom, zhruba polhodinovom filme, vystihnúť životný osud mladého minoritského novica Štefana Iglódyho, ktorý  žil v rokoch 1621 – 1639. Tento rehoľník sa narodil ako šľachtic a bol vychovaný vo veľkej nenávisti ku katolíkom. V období dospievania prežil osobnú konverziu. Musel preto opustiť všetko čo mal. Vstúpil do služieb grófa Štefana Ňáryho a po dvoch rokoch poprosil o prijatie do rehole minoritov. V obci Rad na východnom Slovensku sa stal novicom. Medzi bratmi žil veľmi zbožne a v duchu pokánia ochotne prijal aj službu kláštorného kveštára (žobráka). Bol umučený vo veku 18 rokov po tom, ako odmietol vzdať sa katolíckej viery a vrátiť sa domov k svojim príbuzným. Rehoľa minoritov pracuje na otvorení procesu jeho beatifikácie.


Vo filme Brat Štefan spoznajú diváci nielen osud mladého rehoľníka, ale aj dobrodružné okolnosti oživenia jeho príbehu v posledných desaťročiach. Verejné predpremiéry sú plánované aj 23. februára v Prešove, 26. februára v Košiciach a 10. marca v Levoči.




187 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page