top of page
br. Jozef

Výročie smrti pátra Alfonza

V Spišskom Štvrtku si dnes pripomíname 120. výročie smrti dôležitej osobnosti, pátra Alfonza Tomáša Gmittera.

Páter Alfonz Gmitter pochádzal z Bardejova. Pred vstupom do rehole študoval v diecéznom gymnáziu v Jágri, kde aj vstúpil do rehole minoritov. Po vysviacke pôsobil v rôznych kláštoroch uhorskej minoritskej provincie ako kaplán alebo učiteľ.


V roku 1870 odišiel do Ríma, kde sa stal malým penitenciárom Baziliky sv. Petra vo Vatikáne. Slúžil tam počas pontifikátu blahoslaveného Pia IX. Po trojročnej službe sa vrátil do Uhorska. Ako výnimočne zaslúžilý rehoľník bol menovaný za provinciálneho definítora na obdobie až do svojej smrti. Provinciálni predstavení ho postupne vymenovali za gvardiána kláštorov vo Veľkej Bani, v Miškovci a v Spišskom Štvrtku, kde pôsobil neuveriteľných 24 rokov. Vďaka obetavosti a aktivite pátra Gmittera sa podarilo v Spišskom Štvrtku obnoviť požiarom poškodený kostol, vežu i vzácnu gotickú kaplnku z 15. storočia. Tá dostala novú a veľmi hodnotnú umeleckú výzdobu, vďaka ktorej sa Spišský Štvrtok dodnes udržal v bedekri najkrajších kunsthistorických skvostov regiónu Strednej Európy.

Páter Alfonz Gmitter zomrel v Spišskom Štvrtku 13. apríla v roku 1900. Dožil sa 69 rokov, z toho 47 rokov prežil v reholi minoritov. Vďační veriaci v Spišskom Štvrtku sa dodnes starajú o jeho hrob, ktorý sa nachádza v blízkosti hlavného vstupu do farského kostola. Uctili si ho aj veľmi netradičným spôsobom: v mariánskej kaplnke nechali uliať vitráž znázorňujúcu sv. Alfonza z Liguory, ktorý má tvár ich obľúbeného duchovného pastiera, pátra Alfonza Gmittera.





157 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page