top of page
  • br. Jozef

Obnovená kaplnka pri Spišskom Štvrtku


Kaplnka pri Spišskom Štvrtku

V utorok 17. septembra sa hŕstka veriacich zišla popoludní pri požehnaní malej prícestnej kaplnky neďaleko Spišského Štvrtku. Jej majiteľkou je dnes pani PhDr. Terézia Semaňáková PhD., pochádzajúca z Abrahámoviec. Miesto ľudovej zbožnosti pri ceste neďaleko obce vzniklo v druhej polovici 19. storočia, keď bol richtárom pán Muranský. Je situovaná na Honoch ku Smykancu, na pozemku, ktorý tento richtár vlastnil.

Opravu kaplnky zabezpečoval Ing. Vladimír Hanisko zo Spišského Štvrtku, pôvodom z Machaloviec. Jej obnova spočívala vo výmene krovu a krytiny za dvojradovú bobrovku, v oprave vonkajšej omietky s novým náterom, v zemných úpravách a izolácii, repasii dverí a zárubne, novej tehlovej podlahy, dreveného oltára z masívu. Na oprave má hlavný podiel majster Jozef Kežmarský zo Spišského Štvrtku, ktorý sponzoroval krytinu a drevené výrobky, ďalej nezištne prispel pán Jozef Greš – Píla Spišský Štvrtok, Jaroslav Petrovič – Píla Hrabušice, Jozef Slanina – bezplatné pomocné práce.

Kaplnku po jej obnove požehnal vdp. PaedDr. Ladislav Čurilla z Liptovských Kľačan s novým správcom farnosti ThLic. Jozefom Sukeníkom OFM Conv. za prítomnosti kruhu veriacich z Kežmarku a zo Spišského Štvrtku.


175 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page