top of page
  • br. Jozef

Náš zvon je už odliaty

V stredu 6. júla bol v zvonolejárskej dielni majstra Róberta Slíža z Rožňavy odliaty nový zvon pre náš filiálny kostol v Bukovinke. Spolu s ním bol uliaty i väčší zvon pre kostol v obci Čerhov. Náš nový zvon má 72 kg a je ladený do tónu gis2. Nesie patrocínium sv. Jozefa, ženícha Panny Márie, - finančná zbierka na jeho vyhotovenie bežala totiž počas roka, ktorý bol v Cirkvi venovaný tomuto svätcovi. Za jeho odliatie, technické vybavenie a montáž zaplatíme spolu 8 062 eur. Túto sumu vyzbierali veriaci z Bukovinky a pomohli im aj dobrí ľudia z Bratislavy - Karlovej Vsi a z ostatných dedín našej farnosti. V najbližších dňoch bude prenesený do kostola, kde si ho až do odpustovej slávnosti plánovanej na 21. augusta budeme môcť pozorne obzrieť. Po umiestnení do veže už takúto možnosť nebudeme mať.

Výzdoba zvona pre kostol v Bukovinke je veľmi jednoduchá. Na vonkajšej dolnej strane venca má latinský nápis * Sv. Jozef, oroduj za nás * Bukovinka roku Pána 2022 *. V hornej časti je umiestnený nápis informujúci o mene a pôvode zvonolejárskeho majstra. Zvon je zdobený vencom ľalií, ktoré sú symbolom sv. Jozefa.


Majster Róbert Slíž sa venuje odlievaniu nových zvonov od roku 2016. Vo svojej dielni vyrába aj zvonové príslušenstvo. Má za sebou už desiatky úspešných diel a zvládol i náročné renovácie niekoľkých historických zvonov, medzi ktorými sú i dva pamiatkové zvony nášho draveckého kostola. K výrobe nových zvonov využíva tradičnú stredovekú technológiu, pri ktorej sa používajú takmer výlučne prírodné materiály. Odlieva ich do foriem pripravených zo špeciálnej zmesi ílovitej hliny a ďalších prísad. Tajomstvám vzácneho remesla sa mladý majster priúčal v roku 2019 v dielni známeho zvonolejára Ábela Portillu v Gajane v španielskej Cantabrii. Každý jeho zvon je originálnym dielom s jedinečným charakterom, za ktorým je vždy niekoľkomesačná práca. Zároveň je zvon vzácnym odkazom pre budúce generácie, pretože po úspešnom odliatí a osadení vo zvonici slúži svojmu poslaniu aj niekoľko storočí.



140 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page