top of page
  • br. Jozef

Nedeľná sv. omša na Spišskom hrade


V nedeľu 6. októbra vás pozývame na sv. omšu v historickej kaplnke na Spišskom hrade. Sláviť sa bude o 11.00 hod. Liturgiu pripravia bratia minoriti z Kláštora nanebovzatia Panny Márie v Spišskom Štvrtku. Návštevníci hradu, ktorí sa chcú svätej omše zúčastniť, nemusia pri vstupe do areálu platiť vstupné.

Reholi minoritov bola duchovná starostlivosť o hradnú kaplnku zverená ešte v roku 1651 spišským županom, grófom Štefanom Csákym starším. Šľachtic im vtedy zveril aj vzácnu mariánsku kaplnku pri Kostole sv. Ladislava v Spišskom Štvrtku. Minoriti tam prebrali starostlivosť o farské spoločenstvo. Vďaka štedrej fundácii vznikol pri mariánskej kaplnke veľký konvent, ktorý sa stal dôležitým duchovným centrom Spiša. Jeden z bratov tohto konventu mal povinnosť každodenne na Spišskom hrade slúžiť sv. omšu za zosnulých a živých členov rodiny Csákyovcov. Stáročnú tradíciu prerušil požiar Spišského hradu a neskôr definitívna likvidácia reholí počas Akcie K v roku 1950.

V poslednom období sa vďaka spolupráci rehole minoritov a Spišského múzea v Levoči podarilo obnoviť slávenie sv. omše v hradnej kaplnke aspoň jedenkrát ročne.

74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page