top of page
  • br. Jozef

V Dravciach máme relikvie sv. Alžbety


V nedeľu 17. novembra sme v našom filiálnom kostole v Dravciach slávili odpustovú slávnosť sv. Alžbety Uhorskej. Hosťom a slávnostným kazateľom pri sv. omši o 11.00 hod. bol pápežský prelát, Mons. Marián Gavenda, známy katolícky kňaz, cestovateľ a publicista, ktorého poznáme najmä z televíznych obrazoviek.

Počas slávnosti boli kostolu odovzdané vzácne relikvie sv. Alžbety. Pozlátená schránka obsahuje malú kostičku mladej svätice z 13. storočia. Duchovný otec farnosti, páter Jozef, vyjadril presvedčenie, že úcta k svätej patrónke charitatívnych pracovníkov vďaka prítomnosti jej relikvií v Dravciach ešte vzrastie a sv. Alžbeta bude nad obyvateľmi obce bdieť, pomáhať im a inšpirovať ich v konaní dobra pre druhých. Po sv. omši si mnohí veriaci uctili relikvie bozkom. Okrem duchovných zážitkov a voňavých perníkov si Dravčania odniesli domov aj knihy Mons. Gavendu, ktoré im autor ochotne podpísal.

Sv. Alžbeta Uhorská

Narodila sa roku 1207 ako dcéra uhorského kráľa Ondreja. Vydali ju za durinského grófa Ľudovíta a porodila mu troch synov. Veľa rozjímala o nebeských veciach a po smrti manžela sa rozhodla žiť v chudobe. Dala postaviť nemocnicu, v ktorej slúžila chorým. Starala sa o chudobných a osobne i o malomocných. Svoj majetok rozdeľovala biednym. Vo viere a modlitbe znášala trpezlivo svoj stav a postihnutie. Zomrela ako františkánska terciárka, dvadsaťštyriročná v Marburu roku 1231.

169 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page