top of page
  • br. Jozef

Celodiecézna púť


V sobotu 16. novembra sme sa zúčastnili celodiecéznej púte v Spišskej Kapitule. Ďakovali sme pri nej za dar života Božieho služobníka biskupa Jána Vojtaššáka. V Katedrále sv. Martina sa pútnici modlili svätý ruženec a slávili sv. omšu, pri ktorej predniesol homíliu emeritný košický arcibiskup, Mons. Alojz Tkáč.

Mons. Štefan Sečka, spišský diecézny biskup, privítal a pozdravil všetkých prítomných. V preplnenej katedrále oznámil radostnú správu: vatikánsky Štátny sekretariát dal súhlas, aby kauza blahorečenia Božieho sluhu biskupa Jána Vojtaššáka, ktorá bola v roku 2003 pozastavená, mohla pokračovať ďalej riadnym spôsobom. Toto rozhodnutie bolo ovocím usilovnej práce postulátora kauzy, dp. Petra Jurčagu a mnohých ďalších zanietených ľudí podporovaných diecéznym biskupom a neutíchajúcimi modlitbami veriacich celej diecézy. Po sv. omši bol v katedrále premietaný taliansky film I giorni dei barbari, Vojtaššák. Na premietaní sa zúčastnil taliansky režisér i herci vytupujúci v hraných scénach. Viacerí z nich navštívili popoludní našu Kaplnku nanebovzatia Panny Márie v Spišskom Štvrtku.

foto: Monika Janoťáková

Ján Vojtaššák

Biskup Ján Vojtaššák žil v pohnutej dobe poznačenej vojnami a zmenami režimov. V každom čase neohrozene obraňoval základné práva Katolíckej cirkvi a slovenského národa. Preto sa stal tŕňom v oku mnohých neprajníkov. Komunistický režim ho v roku 1951 už ako 73 ročného odsúdil na 24 rokov väzenia. Vo väzení a nútenej izolácii sa trápil 15 rokov. Propaganda ho sústavne diskreditovala, potupovala a znevažovala. Tento spišský biskup však zomrel v povesti svätosti a dodnes k nemu veriaci nielen zo Spišskej diecézy, ale aj z celého Slovenska prechovávajú veľkú úctu. V roku 1990 bol úplne rehabilitovaný zo všetkých vykonštruovaných obvinení. V roku 1996 začala Spišská diecéza proces jeho blahorečenia.

118 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page