top of page
  • br. Jozef

Výskum v Dravciach pokročil

Počas leta a jesene prebieha v draveckom kostole architektonicko historický výskum. Jeho cieľom je získať poznatky, ktoré pomôžu pripraviť projekt celkovej obnovy tejto vzácnej národnej kultúrnej pamiatky. Kostol sv. Alžbety bol v stredoveku významným chrámom Spiša. Nachádzal sa pri ňom provinciálny dom mníchov antonitov a najstaršia nemocnica na Spiši. Už niekoľko desaťročí trpí nadmerným vlhnutím muriva a dlhodobo sa poškodzuje, čo nepriaznivo vlpýva i na jeho vzácny stredoveký a barokový mobiliár.

Oborné práce vedie Ing. arch. Magdaléna Janovská so svojimi spolupracovníkmi. Začali sa georadarovým prieskumom. Pomocou prístroja podobného kosačke bol preskúmaný terén pod povrchom zeme na kostolnom dvore i vnútri kostola. Tak sa archeológovia dozvedeli, kde sú pod zemou zvyšky muriva alebo dutiny. Následne boli vytypované miesta preskúmané archeologickými sondami. Ďalšie sondáže boli vykonané na vonkajších aj vnútorných stenách kostola. Majú pomôcť identifikovať základné stavebné etapy celej budovy. Okrem toho boli odobraté vzorky z nájdených historických drevín, ktoré boli podrobené dendrochronolickej analýze. Poznatky získané v teréne sa dopĺňajú výskumom v domácich a zahraničných archívoch.


Všetky tieto práce už vrcholia. Do konca roka by mali byť získané informácie spracované a odovzdané na farskom úrade. Touto cestou pozývame i farníkov, ktorí majú v rodinných albumoch historické fotografie z kostola a jeho okolia, aby ich láskavo zapožičali, čím by sa uchovali pre ďalšie generácie obyvateľov Draviec.


Projekt je financovaný s podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Jeho cena je 15 800 eur, ministerstvo nám priznalo dotáciu vo výške 14 000 eur.









265 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page