top of page
  • br. Jozef

Zázrak v Kaplnke Nanebovzatia

Kaplnka Nanebovzatia v Spišskom Štvrtku bude po obnove trvajúcej viac ako rok čoskoro opäť sprístupnená verejnosti. Jej podoba tesne pred dokončením opráv upútala košických filmárov z verejnoprávnej televízie. Tí hľadali miesto pre natočenie scény o eucharistickom zázraku, ktorý sa udial v 14. storočí v Košiciach. Film Katedrála zázrakov, na ktorom momentálne pracujú, hovorí o vzniku košického Dómu sv. Alžbety. Vysielaný bude 1. novembra tohto roku.

Režisérka Silvia Koščová hľadala pre nakrútenie scény autentický stredoveký priestor, ktorý by aspoň sčasti pripomínal starý Kostol sv. Alžbety v Košiciach. Kostol musel byť slohovo gotický, obetný stôl prázdny, bez oltárnej architektúry. Lavice taktiež nepotrebovali, do katolíckych kostolov sa totiž dostali až v neskoršom období. Kaplnka v Spišskom Štvrtku bola najideálnejším miestom.


Nakrúcanie scény prebiehalo v symbolickom čase, na slávnosť Božieho Tela. Filmári najskôr kaplnku prispôsobili svojim potrebám a umiestnili v nej zaujímavé rekvizity, niektoré pochádzali skutočne z obdobia spomínaného eucharistického zázraku. Pozvanie zahrať si vo filmovej scéne dostali aj naši farníci. Filmárom chýbali najmä starší ľudia a jedna mamička s bábätkom. Po sv. omši všetci dostali kostýmy a zhromaždili sa okolo oltára v kaplnke, pri ňom sa herec prezlečený za kňaza už niekoľko hodín pod vedením Prof. Petra Zubka učil zahrať scénu, počas ktorej mal spamäti recitovať latinské modlitby. Samotná scéna zázraku sa natáčala v noci, pretože filmári potrebovali priestor primerane osvetliť. Farníci v dobových kostýmoch museli počas nakrúcania dlho, niekoľko hodín, stáť alebo kľačať. Bola to nemalá obeta. Pri nakrúcaní však vládla výborná atmosféra a dá sa iste povedať, že to bol krásny večer.


Obnova Kaplnky Nanebovzatia prebieha s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Jej prvá fáza má byť ukončená 15. júna. Následne sa do nej vráti zreštaurovaný mobiliár a opäť bude miestom na modlitby a bohoslužby v komornejšej atmosfére. Snáď sa teraz stane aj skutočným miestom Božích zázrakov.








1 397 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page